Beställning av smörgåsar, fikabröd och mat: Åsa Edman, IVK Café & Catering, 0660 – 810 10

Bävrar, inflyttning
och en gemensam arbetsmarknadsregion

Bäverbo vid Botniabanan. Foto © Anders Byström http://suzanders.se

Idog arbetare önskar bekantskap för eventuellt äktenskap. Längtar efter familj och barn. Har egen boning i stadskärnan med dubbla pooler. Erbjuder romantiska och mysiga hemmakvällar. Gillar ”chips” i alla dess former och att ta ett skönt och avkopplande bad mellan arbetspassen. Foto: © Anders Byström

Eftersom flertalet IVK:are genomför sina arbetsdagar nära naturen kommer man ofta i kontakt med det lokala djurlivet. Exempelvis, de två arbetslagen i Åsbacken som på nära håll följt den berömda bäverns gallringsarbete vid södra E4-utfarten.

Det man kan fråga sig är varför flyttar en bäverhanne in till staden? Har bäverdamerna på landsbygden tagit slut? Har levnadsutrymmet för bävern krympt eller är detta bara ett exempel på en nyfiken äventyrare som lockats in till staden för större upplevelser och ytterligare spänning i livet? Eller är det kanske enklare att bo i staden?

Man kan tänka sig att han funderade över om en tvåa i staden med närhet till allt är bekvämare än ett vattendrag ute på vischan någonstans. Typ, ”a room with a view-grejen”! Tanken med två pooler utanför boet var troligtvis det som fällde avgörandet.

Möjligtvis är flexibiliteten i boendet och ökade pendlingsmöjligheter ett av skälen till att Örnsköldsvik vann titeln som årets kommun. I motiveringen kan man läsa följande: Örnsköldsviks kommun satsar konsekvent på hela kommunens utveckling. Honnörsorden är ”bygd och stad i balans”.

Kommunen jobbar brett för att underlätta inflyttning på landsbygden och är ett föredöme med sin strategiska satsning på servicen. I sju små orter etableras servicepunkter i ett fruktbart samarbete med de lokala grupperna och det nybildade kommunbygderådet.

I och med Botniabanans tillkomst blir Örnsköldsvik ännu mera centralt beläget. Och vips har en gemensam arbetsmarknad skapats där samtliga innevånare i regionen kan pendla till sina ”nya eller gamla” arbetsplatser. Oavsett om man bor i Teg, Lunde eller Skorped.

Intill bäverns två pooler svischar tågen förbi. Efter det att bäverboningen är klar är det dags att bilda familj. Tilläggas kan att i och med att arbetsmarknadsregionen utökas, ökar förhoppningsvis även möjligheterna till att en framtida maka dyker upp och att en bäverfamilj i centrala delarna av staden permanentas.

Enligt uppgift är målet att bäverboningen inte ska färdigställas förrän på nyåret vilket innebär att vi på IVK passar på att önska alla en…

God Jul och Gott Nytt År Önskar IVK! Grafik © Suzanne Apelqvist http://suzanders.se

Kommentarer är avstängda.